URBAN ALPINISM JE REŠENJE ZA SVE VISINSKE PROBLEME

HERMETIZACIJA SPOJNICA
(HIDROIZOLACIJA FUGA)

Postoje dva načina hermetizacije spojnica (fuga): bez otvaranja i sa otvaranjem spojnica. Za izvođenje hermetizacije se koriste jedno i dvokomponentne hermetizirajuće mase. U spojnicu ispod hermetizirajuće mase se stavlja termoizolacija od penopolietilena ili se ona zamenjuje montažnom penom.

Hermetizacija bez otvaranja spojnica (fuga)
Hermetizaciju bez otvaranja spojnica (fuga) obično treba izvoditi u slučaju, kada je prethodni hermetik ispucao i počeo da se ljušti zbog dotrajalosti. Osim toga, do potrebe ponavljnja hermetizacije može dovesti i nekvalitetan sastav ili pogrešna tehnologija nanošenja hermetičke mase. Prilikom toga stara spojnica (fuga) se ne otvara, nego se skidaju oljušćeni komadi i odozgo se nanosi sloj mase širine malo veće nego stara spojnica.

Hermetizacija sa otvaranjem spojnica (fuga)
Najčešće otvaranje spojnica je potrebno kada su prilikom izgradnje spojnicu popunili malterom. Usled sezonskog širenja od temperature ili sleganja zgrade nakon izvesnog vremena malter, koji nema sposobnost rastezanja ili skupljanja, počinje da puca, propušta vlagu unutar spojnice, što dovodi do stvaranja fleka od vlage unutar zgrade (stana) i smrzavanja zidova.

Otvaranje spojnica je takođe neophodno, ako prilikom prve hermetizacije u spojnicu potpuno ili delimično nije bio ugrađen termoizolator, u tom slučaju neće biti vlage u zidu, ali zid će se smrzavati.
Otvaranje spojnica takođe može biti neophodno, ako su pronađene šupljine, koje su nastale zbog nepreciznog sastavljanja montažnih ploča prilikom izgradnje. U tom slučaju zid, koji se čini da je dobro zaptiven, počinje da se smrzava, a to mesto gde prolazi vlaga i hladnoća, veoma je teško otkriti. U tom slučaju izlaz je u potpunom otvaranju spojnica ili probijanju otvora u spojnici i popunjavanju svih šupljina montažnom penom, a kasnije odozgo se nanosi hermetizirajuća masa.

Za investitore
1. Da bi se sproveli radovi hermetizacije spojnica morate da obezbedite dostupnost krova na zgradi.
2. Ako je potrebno hermetizirati stan, zbog obračuna površine izračunajte ukupnu dužinu horizontalnih i vertikalnih spojnica, a takođe i vertikalnih spojnica gornjeg sprata, koje se sastavljaju sa spojnicama u Vašem stanu.
3. Da bi se smanila cena hermetizacije, popričajte sa komšijama na gornjem i donjem spratu, jer veoma često je i kod njih takođe spojnice propuštaju vodu na mestima, koje su blizu Vašem stanu. U tom slučaju ćete uštedeti novac, jer hermetizacija jednog stana je jeftinije, ako se odmah naruče radovi za dva ili više stana.

PROFESIONALAN TIM

VRHUNSKA OPREMA

KVALITETNA USLUGA

NA KOJIM LOKACIJAMA RADIMO?

Usluge visinskih radova najčešće obavljamo u Novom Sadu, Beogradu i širom Srbije.

KONTAKTIRAJTE NAS